tiistai 13. joulukuuta 2016

Lankadominanssi ja miten minä sen ymmärrän


Olen onnistunut lähtemään mukaan peräti kahteen neulehaasteeseen ja nyt puikoilla keikkuvat Adventtisukat (jotka näkyvät kuvissa) sekä Niina Laitisen Taimitarhan joulukalenterisukat. Etenkin joulukalenterisukkien fb-ryhmässä on ollut kovasti tapetilla lankadominanssi ja siellä minäkin koko sanan ensimmäistä kertaa kuulin. Ensin olin, että mikä ihmeen lankadominanssi, hirveän vaikea sana, en jaksa googlettaa... Sitten jossakin oli kuvallinen ohje ja vilkaisin sitä ihan vain vähäsen. Siinäpä se sitten valkeni, että lankadominanssista on oikeasti hyötyä kirjoneuleen tasaisuuden kanssa!

Yritin nopsasti opetella asiaa parin blogin ja videon avulla, mutta jotenkin se tuntui edelleen tosi vaikealta. En tosin vieläkään ole ihan varma, olenko ymmärtänyt kaiken oikein. Mutta toisaalta. Ylimmän kuvan vasen sukka on neulottu lankadominanssi huomioiden, oikeanpuoleinen ns. vapaalla tyylillä. Ja kyllähän eron näkee.

Alemassa kuvassa olen yrittänyt havainnollistaa miten minä neulon. Kuvaaminen oli hiukan vaikeaa, koska se kolmas käsi taas puuttui, mutta jospa tämä jotakuta kuitenkin avittaisi. Kuvassa dominoiva lanka (eli kuviolanka) on valkoinen. Pujautan sen etusormen yli ihan normaalisti. Harmaan pohjavärilangan pujautan keskisormen yli. Valkoinen siis tulee koko ajan ikäänkuin harmaan alta ja toimii dominoivana lankana. Tällä tavalla langat pysyvät koko ajan oikeassa järjestyksessä, mutta ote on kuitenkin hyvin lähellä sitä, mikä on pelkästään yhdellä langalla neulottaessa. Langat saa näin myös pysymään aika hyvin sopivan tiukalla.

Siitä en siis tiedä, onko tekniikka kaikkien taiteen sääntöjen mukainen, mutta tuntuu toimivan laiskalle ja langanohjaimettomalle neulojalle.

Joko sinä olet perehtynyt lankadominanssin ihmeelliseen maailmaan?

4 kommenttia:

  1. Vähäks oon fiksu, kun olen oivaltanut tuon ihan yksinäni, vaikka en moisesta sanasta tai fb-ryhmästä ole koskaan kuullutkaan, enkä harrasta neulomista kuin satunnaisen epämääräisen kausittaisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oot kyllä! En minä ollut koskaan jaksanut asiaa ajatella noin pitkälle, että olisin tämmöistä keksinyt.

      Poista
  2. Vuosia sitten huomasin kun 1:n silmukan pystyraitaa neuloin, että langat kannattaa pitää samassa järjestyksessä, joku sitten jossain ryhmässä sanoi, että vahvemmin tulee esille se värilanka joka on lähimpänä rannetta. Kukaan ei puhunut silloin vielä dominanssista. Tuota ohjetta, siis lähimpänä rannetta, olen siitä pitäen käyttänyt, keskustelu viime talven alempana ja ylempänä sormella olevista langoista tuntui sekoittavan monen kirjoneulojan tekniikoita. Hankin langanohjaimen, en oppinut sitä koskaankäyttämään, mutta monelle siitä on ollut apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minäkin ostin ohjaimen, mutta homma tuntui vain vaikeammalta. :) Ja tosiaan ne ylemmät ja alemmat langat ja monet muutkin lankadominanssiselitykset ovat kuulostaneet hirmu vaikeilta. Siksi vähän epäilytti, ymmärsinkö itse asiaa koskaan oikein. No, lopputulos toimii tällä systeemillä, että ehkäpä ymmärsinkin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!